Yleiset kysymykset

  • Suosittelemme olemaan yhteydessä meihin, jolloin voimme selvittää tilannettanne tarkemmin. Tässä kohtaa tulisi lähteä liikkeelle kartoituksesta: ensin pitäisi selvittää, minkälaista dataa organisaatiollanne on ja mitkä ovat tavoitteenne datan suhteen.

    Tämän pohjalta luodaan datastrategia, joka ohjaa organisaatiotanne kohti tavoitteiden toteutumista.

  • AIOO Digital on pieni, ketterä ja avoin yritys. Meille tärkeää on ihmislähtöisyys ja positiivinen vaikutus kaikessa mitä teemme. Uskomme, että arvomme ja toimintatapamme ovat avain onnistumiseen. Huomioimme jokaisen asiakkaamme yksilölliset tarpeet ja panostamme viestintään kaikissa projektin vaiheissa.

  • Totta kai! Yksi AIOO Digitalin päätuotteista on datastrategian suunnittelu. Meiltä saatte juuri yrityksenne tarpeita vastaavan strategian, jonka avulla pääsette tavoitteisiinne. Lisätietoja saatte olemalla yhteydessä meihin tai varaamalla suoraan ilmaisen esittelytapaamisen.

  • Tämä riippuu jonkin verran esimerkiksi yrityksen toimialasta, koosta ja muista seikoista. Pääasiassa datan hyödyntäminen on kuitenkin todella merkittävä kilpailuetu, ja sen merkitys tulee tulevaisuudessa todennäköisesti kasvamaan entisestään. Datan hyödyntämiseen panostaminen on ehdottomasti kannattava investointi yritykselle. Kun datanne on kunnossa, voitte perustaa päätöksentekonne faktaan.

  • Tapanamme on toimia niin, että teemme aluksi arvion työmäärästä (työmääräarvio). Tätä varten käydään yhdessä läpi projektin laajuus ja sen kustannuksiin vaikuttavat asiat. Tavoitteenamme on asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman kustannustehokas suunnitelma: mikäli on monia vaihtoehtoja, valitsemme sen, mikä on asiakkaalle edullisin. Tarkan hinta-arvion saat olemalla meihin yhteydessä.

  • Yrityksen koko ei ole este, vaan datatuotteita voi olla minkä kokoisilla yrityksillä tahansa. Yrityksen koko tosin vaikuttaa siihen, minkälaisia tarpeita sillä on. AIOO Digital toteuttaa palvelut aina asiakkaan tarpeet huomioon ottaen.

  • Voit olla meihin matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli et löytänyt vastausta kysymykseesi. Yhteydenotto-sivulla on täytettävä yhteydenottolomake tai vaihtoehtoisesti voit lähettää sähköpostia suoraan osoitteeseen sales@aioodigital.com.

Datan käsittely ja varastointi

  • Ei varsinaisesti. Toki huonolaatuisempi data vaatii enemmän selvittelyä ja pohjatyötä. Ei ole mitään rajaa laadulle, mutta huonolaatuinen data heikentää mahdollisuuksia analysoida sitä. Tällaisessa datassa voi olla esimerkiksi vääriä tai puutteellisia arvoja, tuhatkertaisia lukuja joukossa ja niin edelleen.

  • Data-alusta on datan lähteistä irrallaan oleva paikka datalle. Data-alustalla voidaan yhdistää eri lähteistä tulevaa dataa, jalostaa sitä tarvittavaan muotoon ja tarjota sitä edelleen eri käyttötarkoituksiin. Data-alusta sisältää usein (erikseen hallittavia) osajoukkoja datasta, jotka on tehty valmiiksi analyysia varten.

  • Ei haittaa! Data kannattaa keskittää data-alustalle (ks. edellinen vastaus), josta se on jatkojalostettavissa. Kysy meiltä rohkeasti lisää aiheesta!

  • Etenkään pienemmillä yrityksillä ei luonnollisestikaan ole omaa data-arkkitehtiä, eikä tämä ole ongelma. Voit käyttää meitä apuna - ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ja kysy lisää!

  • Tämä on käytännössä testaajien vastuulla. Kun asiat tehdään oikein ja oikeilla malleilla (DataOpsin mukaisesti), se lisää todennäköisyyttä sille, että luvut ovat oikein.

Raportointi ja datan visualisointi

  • Työkalun valinnassa kannattaa ottaa huomioon ainakin nykyinen arkkitehtuuri ja olemassa olevat järjestelmät, raportin tekijöiden osaaminen sekä työkalun tekniset ominaisuudet, kuten visualisointi- ja jakamisominaisuudet. Lisenssikustannusten arvioimisessa tulee huomioida se, nousevatko kustannukset suoraan suhteessa käyttäjiin (henkilökohtainen lisenssi) vai onko mahdollista ostaa "kapasiteettia" tietylle käyttäjämäärälle.

  • Kysymykseen on mahdotonta vastata tietämättä, mikä myynninseurantajärjestelmä, intranet-alusta tai raportointityökalu organisaatiossa on käytössä. Parhaassa tapauksessa myyntijärjestelmästä voidaan julkaista koontinäyttöjä suoraan yrityksen intranettiin, hankalimmassa joudutaan rakentamaan kaikki tietoliikenneasetuksista lähtien. Organisaation datastrategiasta ja data-arkkitehtuurin kuvauksesta tulisi löytyä pohjatietoa asiaan.

  • PowerBI-hinnoittelun lyhyt läpikäynti on mahdotonta, sillä vaihtoehtoja on paljon, ja ne riippuvat sekä käytössä olevasta teknisestä arkkitehtuurista että käyttötarpeesta. Yleistäen voi sanoa, että raportteja voi laatia omaan käyttöön ilman tunnusta ja lisenssiä, mutta raporttien jakaminen muille hyödynnettäväksi edellyttää maksullisen pilvipalvelulisenssin. Suosittelemme olemaan yhteydessä meihin, jolloin voimme selvittää organisaatiossanne tarvittavat lisenssit ja niistä aiheutuvan kustannuksen.

  • Raportointivälineiden lisensointimalleissa ja hinnoissa on suuria eroja. Ennen hankintaa tulee selvittää ainakin tarvittavien käyttöoikeuksien määrä ja tyyppi, käytön aktiivisuus ja olemassa oleva muu tekninen arkkitehtuuri. Selvitys kannattaa tehdä yrityksen datastrategian luonnin yhteydessä.

  • Markkinoilla on toki ilmaisia raportointivälineitä, mutta niiden toiminnallisuudet ovat yleensä melko rajallisia. Ilmaiset raportointivälineet toimivat parhaiten mikroyrityksissä, joissa työskentelee 1-2 henkilöä, eikä raportteja tarvitse jakaa eteenpäin organisaatiossa. Ilmaiset raportointityökalut ovat yleensä ns. ”Open source” -työkaluja, jolloin niistä puuttuu tukiverkosto, eivätkä ne välttämättä ole kovin käyttäjäystävällisiä.

  • Raportin huonon käyttäjäkokemuksen (hitauden) syy voi olla joko raportin datalähteessä tai itse raportin laskennassa riippuen siitä, miten raportti on toteutettu (direct query/import). Suosittelemme olemaan yhteydessä meihin, jolloin voimme selvittää ongelmaa tarkemmin.

  • Paljonkin! Datan visualisoinnin tarkoitus on esittää tieto helposti ymmärrettävässä muodossa. Kun tieto muutetaan erilaisiksi visuaalisiksi elementeiksi, kuten kaavioiksi, diagrammeiksi, taulukoiksi tai muuksi grafiikaksi, siitä tulee helpommin hahmotettavaa ja ymmärrettävää. Se nopeuttaa tiedon tulkintaa ja päätöksentekoa. Visualisoinnin avulla organisaationne pystyy välittämään oleellisen tiedon ja havaintoja organisaationne sisäisille tai ulkopuolisille ryhmille - tai sekä että. Datan visualisoinnissa kannattaa ottaa huomioon organisaation visuaalinen yleisilme.

  • Hyödynnämme visualisoinneissamme pääsääntöisesti PowerBI:tä. Tämän lisäksi teemme visualisointeja käyttäen muun muassa Grafanaa, RAWGraphsia, Illustratoria ja Figmaa. Työkalujen valinta riippuu paljon siitä, minkälaista visualisointia tarvitaan.

Visualisointi

  • Vahva ja yhtenäinen visuaalinen ilme auttavat organisaatiota tulemaan helpommin tunnistettavaksi. Visuaaliseen ilmeeseen panostaminen auttaa organisaatiota erottautumaan kilpailijoista ja lisää brändin arvoa. Lisäksi hyvin suunniteltu visuaalinen ilme lisää organisaation ammattimaisuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa.

  • Valikoima on laaja: meiltä hoituvat niin brändikirjat kuin graafiset ohjeistukset. Kysy lisää yhteydenottosivun kautta! Huomaathan, että tarjoamme myös datan visualisointia, ja tästä palvelusta kerromme tarkemmin Q&A-osiossa otsikon "Raportointi ja datan visualisointi" alla!

  • Teemme visualisointeja käyttäen muun muassa Illustratoria ja Figmaa. Työkalujen valinta riippuu paljon siitä, minkälaista visualisointia tarvitaan.

  • Hyvä visualisointi on selkeä, informatiivinen, tarkka ja visuaalisesti miellyttävä. Laadukkaasti toteutettu visualisointi on yhdenmukainen ja välittää tiedon yhdellä silmäyksellä.

Yhteistyö ja organisaatio

  • Suuremmissa yrityksissä on yleensä seuraavia rooleja: tiedon omistaja (tuntee lähdedatan), kehittäjä (dataputkia ja tiedon muokkausta varten) ja raportoija (raportin kehittäjä). Usein löytyy myös controller, joka tekee analyyseja ja vertailee, sekä monesti myös pitää huolen siitä, että luvut täsmäävät. Lisäksi on loppukäyttäjä (kuka vaan, kenellä on pääsy raportille ja joka voi hyödyntää tietoa). Pienimmissä yrityksissä ei tällaisia rooleja ole, ja yksi henkilökin voi hoitaa useampia rooleja. Toisin sanoen ei ole rajoitteita: AIOO Digitalilta saa tähän tukea.

  • Organisaatio vastaa itse omista tiedoista ja organisaation sisällä kaikella tiedolla tulee olla myös omistaja.

  • Kyllä. Raportointityökalujen tiedon jakamisen ominaisuudet vaihtelevat, minkä vuoksi organisaation vaatimukset tulee selvittää ja valita niihin parhaiten vastaava työkalu. Ota yhteyttä, niin selvitetään organisaationne tarpeet tarkemmin.